Rotfylling

Tenner blir ernært av blodårer som går i en kanal midt i tannen. Denne kanalen heter pulpa. I pulpa finnes det også nerver.

En betennelse i pulpa oppstår oftest pga hull i tenner som har vokst dypt til pulpa eller ved en tidligere tannskade hvor nerven dør som følge av skaden.

Hull i tenner helt inntil pulpa gir ubehag og smerter. For å reparere tannen må man da rotfylle tannen. Rotfylling anbefales som første valg av behandling der pulpa er infisert hvis man skal beholde tannen. Annet alternativt blir tanntrekking.

Smerter i rotbetent tann kan gå over etter noen dager da nerven i tannen vil dø som følge av betennelsen. Rotbetennelsen/skaden vil likevel forsette å ødelegge den aktuelle tannen, betennelse vil føre til bennedbrytning rundt rotspissen. En utvidelse av denne tilstanden vil med tiden ende opp som tannbyll og gi akutt tannverk.

Rotfylling kan ta lang tid. Rotfylling av små- og store jeksler tar lenger tid da de har flere rotkanaler, mens fortenner, sidefortenner og hjørnetenner har normalt kun en rotkanal.

Etter en rotfylling må tannen viderebehandles med å legge en topp på tannen. Rotfylte tenner blir sprøe på sikt da nerver og blodårer fjernes ved en rotbehandling. Derfor anbefaler tannlegen å bygge opp tannen med krone etter endt rotbehandling. I noen tilfeller der hvor tannsubstanstapet ikke er stort, kan rotfyllingen likevel avsluttes med en vanlig fylling.

Lørenskog tannlegesenter gir deg et uforpliktende kostnadsoverslag. Kontakt 67904090 hvis du har flere spørsmål.

Rotfylling og smerter

Rotfylling forbindes ofte med smerte og ubehag. Bedøvelsen vil kanskje ikke virke helt opptimalt ved stor rotbetennelse. Da benytter vi oss av andre metoder for å tilby deg en behagelig og smertefri tannbehandling. Lørenskog tannlegesenter jobber daglig med pasienter som har tannlegeskrekk. Smertefri tannbehandling er i fokus hos oss. Dersom du har allergi, sprøyteskrekk o.l kan rotfylling under narkosebehandling være et alternativt.

Kontakt 67904090 for mer info eller bestill time her.

Array